VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ala Mîndîcanu: „Cei care vor spre Vest au argumente – pentru bunăstare, pentru democrație, pentru drepturile omului, pentru libertate”

De ce aleg moldovenii să trăiască în alte țări ale lumii? Cine decide prezentul și viitorul Republicii Moldova? Ce vrea opoziția parlamentară, cine ar trebui să fie partenerii guvernării PAS? Ce șanse are reglementarea transnistreană? O convorbire cu Ala Mîndîcanu care a fost de două ori deputată în Parlament, militantă pentru drepturile femeilor din Republica Moldova. De aproape 15 ani, Ala Mîndîcanu este stabilită cu familia în Canada, acolo este președinta Asociației ”Comunitatea Moldovenilor din Quebec”.

Ala Mîndîcanu: Am găsit Republica Moldova pe un drum bun.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă „drum bun”?

Ala Mîndîcanu: Și-a făcut alegerea civilizațională, se dezvoltă, a stabilit un plan concret de reforme și avem președinte, parlament și guvern care privesc în aceeași direcție și acesta-i un lucru extraordinar de bun.

Vocea Basarabiei: Dar se crede că doar atunci când întreaga societate, când și guvernarea, și opoziția vor privi în aceeași direcție, când va fi un consens larg în societate, atunci calea corectă se trasează mai ușor?

Ala Mîndîcanu: Ar fi consens, dacă nu ar fi bani veniți din altă parte, ca să-i urmeze, să-i întoarcă pe oameni, societatea nu se uită în altă parte din capul ei. Orice om normal vrea să fie democrație, vrea să fie bunăstare, vrea un salariu ca în Europa, vrea respect ca în Europa, vrea să fie totul ca acolo, numai că este o altă parte care ne vrea înapoi, în secolul XIX-XX, unde teritoriile contau, și care vor să ne acapareze, dar nu oamenii.

Vocea Basarabiei: Cine-i partea ceea care și-ar dori altceva decât și-ar dori majoritatea?

Ala Mîndîcanu: Partea ceea sunt forțele pro-ruse de aici, care sunt foarte puternice și care susțin corupția. Care-s problemele noastre acum pe care le trăim noi și care ne dor? Că nu putem face regulă rapid în sistemul judiciar. Se opune sistemul, sistemul încă e cel vechi, sistemul încă n-a plecat, nu vine sistemul nou odată cu venirea oamenilor noi la guvernare, nu. Sistemul merge, cum e făcută la noi verticala, a impregnat totul: corupția, lipsa de reforme, mentalitatea veche și propaganda rusească.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când ați ajuns dvs. în parlament, obținând mandatul de ales al poporului, nu tot schimbare ați adus?

Ala Mîndîcanu: Noi nu eram suficienți atunci, noi am încercat, la primul parlament noi eram în opoziție 20, în total. Eu am votat împotriva Constituției. În fiecare an, la 29 iulie, se sărbătorește semnarea Constituției, dar eu n-o pot sărbători, pentru că am scris cu mâna mea acolo „contra” pentru articolul 13, că nu era limba română. Era o situație din 1994 până în 1998, noi eram în minoritate, dar în ‘98 noi am creat acel ADR, Alianța pentru Democrație și Reforme, unde eram 60, dar a fost deturnată mișcarea noastră spre Europa. Atunci era momentul, atunci trebuia să vină guvernul Sturza, în noiembrie ’99, să semneze, la fel să încheie Actul de asociere. Noi trebuia să fim în Uniunea Europeană și în NATO odată cu țările baltice.

Vocea Basarabiei: Anume această geopolitică a făcut ca în Republica Moldova să se divizeze și societatea, pentru că unii văd viitorul mai aproape de Est, alții insistă că doar o aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea să aducă bunăstare și prosperitate cetățenilor și statului, dar această geopolitică, de ce ea mereu a rămas pe agenda politicienilor?

Ala Mîndîcanu: Geopolitica e ceea ce ne creează nouă cele mai mari probleme și noi trebuie să discutăm asta. De ce? Pentru că cei care vor spre Vest au argumente, de ce spre Vest: pentru bunăstare, pentru democrație, pentru drepturile omului, pentru libertate. Cuvântul „liberal”, când se spune la noi și-l declină în tot felul, vine de la cuvântul „libertate”. Este un cuvânt bun, este un cuvânt pe care trebuie să-l respectăm. Partea de est unde ne cheamă? La război, la sărăcie, la ură, la spirit imperialist șovin. Iată, ce se întâmplă în Ucraina pe toți cei care până acum au fost cu Rusia trebuie să-i determine, să le deschidă ochii: nu vedeți unde mergeți? Mergeți spre pierzanie, pentru că Rusia acum este în liberă cădere, este singură contra tuturor. Dați-vă seama ce se întâmplă, Rusia o să fie declarată stat-sponsor al terorismului – și asta o să se întâmple foarte repede – și atunci toate țările din lume n-au să mai aibă relații cu Rusia. Și pentru ce să tinzi acolo, atunci când toată lumea de acolo pleacă, dar tu să vrei să te duci încolo?

Vocea Basarabiei: Republica Moldova rămâne dependentă de importul resurselor energetice, rămâne dependentă de piața de desfacere, pentru că fructe, legume și alte mărfuri se mai exportă pe piața rusă, pentru că acolo mai este un număr de cetățeni ai Republicii Moldova care fac parte din diasporă, care și-au găsit un loc de muncă și își câștigă bucata de pâine.

Ala Mîndîcanu: Da, acestea sunt argumentele pe care le plasează ei, dar niciunul nu mai merge, pentru că resursele energetice trebuie să ni le diversificăm. Eu eram în parlament când s-a votat privatizarea conductelor energetice și le-au dat rușilor 51%. Asta ai noștri au făcut-o, chestia asta nu vine din pod, ea este promovată. Moldovagaz, care are 51% din acțiuni în Rusia, cum putem noi să fim independenți avându-i pe ei?

Vocea Basarabiei: Pachetul care este la Gazprom, la asta vă referiți?

Ala Mîndîcanu: Acum ce face actuala guvernare? Din câte urmăresc eu, diversifică sursele energetice. Acum, românii au declarat: „Noi nu vom lăsa Moldova la greu. Noi o asigurăm cu ceea ce-i trebuie ca să treacă de iarna asta”. Până atunci se termină războiul, o să fie embargo contra gazului și petrolului rusesc în general și eu aș vrea să-i întreb pe aceștia care-s cu Rusia: „Dar cum credeți voi, de unde o să ia petrol Transnistria, de unde o să ia gaz Transnistria? De unde o să Transnistria toate acestea?”

Vocea Basarabiei: Și răspunsul dvs. care e?

Ala Mîndîcanu: Răspunsul e că Transnistria, după ce pierde Rusia războiul cu Ucraina, o să se încadreze în sistemul Republicii Moldova, fără multă vorbă, pentru că și acolo nimeni nu vrea război, și acolo vor să trăiască bine. Noi suntem de 30 de ani cu Transnistria, dar ce le-a făcut lor rău Moldova? Le-a dat voie, au făcut ce au vrut, eu eram încă în parlament când am auzit că transnistrenilor li s-au dat ștampile ca ei la vama lor să scoată mărfurile din Republica Moldova. Și acum cineva să ne spună nouă că ei se tem de noi? Nu, ei nu se tem de noi! Ei pur și simplu sunt capul de pod, ca și „cuiul lui Pepelea”. Ții minte povestea, că a vândut casa, dar a lăsat acolo un cui și putea să vină oricând la cuiul lui. Acesta este capul de pod al Rusiei pe care încearcă să-l folosească, chiar dacă are forțe puține.

Vocea Basarabiei: Dar să admitem, ipotetic, că de mâine se consideră că cele două maluri ale Nistrului sunt reîntregite. La modul serios, cum se face această apropiere între cele două maluri ale Nistrului?

Ala Mîndîcanu: Trebuie de văzut în ce condiții se poate întâmpla lucrul acesta, atâta timp cât încă durează războiul din Ucraina nu se poate vorbi pe tema asta nimic. Așa-zisa elită transnistreană nu arde de nerăbdare să se încadreze în acest război, să intre în război, să pornească tancuri, să înceapă…, că acum și Moldova o să se apere, că nu o să stea nici Ucraina din partea ceea, nici România din partea cealaltă. Noi avem doi vecini care nu-i permit Transnistriei să facă din capul ei. Acum, Rusia fără Odesa, fără a lua Odesa nu o să ajungă niciodată aici, ucrainenii nu au să lase, și nici Odesa nu au să o lase niciodată, așa că eu în sensul acesta stau liniștită, pentru că în clipa când se pierde războiul, rușii pierd războiul în Ucraina, eliberează tot spațiul, s-a terminat cu propaganda, s-a terminat cu Transnistria totul, armata rusă care a mai rămas, bucățică a 14-a o să plece imediat de acolo și Transnistria o să stabilească…

Vocea Basarabiei: La Cobasna este depozitul de muniții, unde sunt stocate peste 20 de mii de tone…

Ala Mîndîcanu: Da, dar cică s-a furat totul de acolo, puține au rămas.

Vocea Basarabiei: …totuși e o cantitate mare. Eu vă întreb: să admitem că se decide politic că trebuie să fie rezolvată problema transnistreană, de unde începe această soluție, de la oferirea unui statut special? De la ce credeți că trebuie să înceapă?

Ala Mîndîcanu: Nu cred. Republica Moldova e așa de mică, statut special, hai să zicem după modelul Găgăuziei, au autonomie, își dezvoltă limba, îi susținem. Iată, eu sunt în Canada și acolo ei susțin foarte mult comunitățile, dar nu le dau putere politică, tu în Canada nu poți să ai un partid politic al altui stat înregistrat, dar iată medalia pe care am primit-o eu de la guvernatorul Quebecului, am primit-o pentru că particip la dezvoltarea culturală a comunității moldovenilor din Quebec și îi ajut să se integreze fericit în comunitatea lor. Aceeași politică trebuie să fie și vizavi de Transnistria. Dacă Transnistria se încadrează în spațiul economic, politic, cultural, social al Republicii Moldova, că și așa plătim, și așa-s membri acolo, mai toți au pașaport transnistrean, românesc, ucrainean, rusesc și al Republicii Moldova. Ei au câte cinci pașapoarte, asta nu e o problemă pentru poporul de acolo să se integreze.

Vocea Basarabiei: Câte cinci pașapoarte, piața Uniunii Europene e penetrată cam peste 70 la sută de mărfurile din regiunea transnistreană, iar ei mereu amintesc cu fiece ocazie că ei își doresc o apropiere mai mare de Federația Rusă, că a fost un plebiscit în 2006 și rezultatele acelui referendum arătau că majoritatea cetățenilor de acolo și-ar dori aderarea regiunii la Rusia.

Ala Mîndîcanu: Atâta timp cât este Rusia, care le dă salarii și pensii, ei o să spună lucrul acesta, în clipa când Rusia nu o să le mai plătească – nu o să mai spună. Banul decide tot! În clipa când nu mai vine banul, în clipa când s-a terminat cu regimul putinist – s-a terminat și problema Transnistriei. Nici nu o să mai țină minte ceea ce a fost înainte, o să vină cuminți și o să colaboreze, pentru că toată chestia asta este inoculată din afară, nu din interior.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că cei de la Kremlin atât de ușor vor uita de această regiune și nu vor mai avea interes?

Ala Mîndîcanu: În clipa când ei pierd războiul cu Ucraina, nu va mai fi la Kremlin niciunul din ei, o să fie altcineva, o să fie altfel, s-a văzut deja că Rusia, care se lăuda că are armată și armament care n-are pereche pe lume n-are nimic, de fapt.

Vocea Basarabiei: Dar relația bilaterală dintre cele două state, Republica Moldova și Rusia, cum ar trebui să continue?

Ala Mîndîcanu: Așa cum o să continue la toate țările europene. Republica Moldova are un drum foarte clar, aflându-se între Ucraina, care este stat candidat la Uniunea Europeană, și România, care-i deja țară europeană, Republica Moldova trebuie pur și simplu să își urmeze calea pe care au anunțat-o Maia Sandu, parlamentul și guvernul, de integrare europeană. Este foarte simplu.

Vocea Basarabiei: Dvs. spuneți ce-și dorește guvernarea și cetățenii Republicii Moldova, dar ce-și dorește opoziția din Republica Moldova și ce și-a dorit și pe timpul dvs., când erau la putere, și ce-și dorește cea de azi opoziție?

Ala Mîndîcanu: Sunt două feluri de opoziție. În opinia mea, este una care-i plătită de Rusia, asta-i Partidul Comunist, Partidul Socialist, Șor ș.a.m.d., banii vin de acolo…

Vocea Basarabiei: Dar dovezile trebuie să le spună justiția.

Ala Mîndîcanu: Păi da, pentru asta avem acum niște dosare, să-și spună justiția cuvântul, să analizeze tot, eu sunt convinsă că în sistemul judiciar există și profesioniști adevărați care țin la statul lor. Vorbeam chiar cu soțul meu zilele trecute și ziceam: „Știi ce le lipsește societăților acestea care stau încă sub dominația psihologică a rușilor? – Sentimentul demnității”. Eu nu pot să înjosesc pe nimeni, dar nici nu admit să fiu înjosit eu. La noi societatea e încă cu verticala în cap: dacă-i președinte îl iubim cu toții sau îl urâm cu toții, președintelui îi cerem totul, președintele nostru are statutul lui, are conform Constituției atribuțiile sale și nu trebuie Maia Sandu să răspundă de ce zece ouă costă 40 de lei. Asta nu-i problema ei.

Vocea Basarabiei: Opoziția insistă totuși ca Maia Sandu să discute cu Vladimir Putin prețul la gaze.

Ala Mîndîcanu: Nu este adevărat, asta este iarăși aceeași mentalitate că vârful trebuie să fie, principiul rusesc: „Ты начальник – я дурак, я начальник – ты дурак”. Înțelegi? Această verticală ține de regimurile totalitare. Noi tindem spre un regim democratic, fiecare este responsabil de domeniul lui, toată lumea vrea să fie bine în țara asta, opoziția, care-i plătită din Rusia, trebuie să nu mai poată să primească bani de acolo. În viziunea mea, dosarul care e deschis acum contra lui Dodon, domnului (să-i zic domn!), fostului președinte Dodon, el trebuie să nu mai aibă loc în statul acesta, el trebuie să fie deferit justiției pentru încălcări clare de legislație. Și eu nu cred că acest dosar nu poate fi dus până la bun sfârșit cu atâtea dovezi. În clipa când o să se vadă că lucrurile merg spre pierzania Rusiei, o să vedeți câți o să treacă din partea ceea și au să vină în partea astalaltă. Când vorbim de opoziția din sânul nostru, cum s-ar spune, de-ai noștri, aici putem vorbi despre consensul general, acum trebuie să fim cu toții, să privim cu toții în aceeași direcție.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.