VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului. Reacția Avia Invest

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță miercuri, 23 noiembrie, că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului. O decizie în acest sens a fost pronunțată de către magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău. Avia Invest susține că va ataca decizia CA Chișinău și Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Potrivit ministrului justiției, decizia CA Chișinău a fost pronunțată cu puțin timp în urmă și este definitivă și executorie.

Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea Statului – decizia Curții de Apel Chișinău luată cu puțin timp în urmă. Definitivă și executorie! Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, anunță Litvinenco.

De cealaltă parte, Avia Invest califică decizia instanței de Apel drept „ilegală” și susține că o va ataca la CSJ.

Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. Avia Invest consideră că decizia Curții de Apel Chisinau din 23.11.22 privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție. Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo. (...).Este evident că asupra instanțelor s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului”, se menționează în mesajul postat de Avia Invest.

În august, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm a respins cererea companiei care deține 95 la sută din acțiunilea Avia Invest de a obliga R. Moldova să execute, în continuare, contractul de concesiune. Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova. Totodată, tribunalul a obligat compania să-i achite Republicii Moldova suma de 216,678 75 mii de euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

VIDEO/ Eugeniu Cozonac: „Dacă vom câștiga dosarul Avia Invest la CA, atunci în timp foarte scurt vom putea prelua toate bunurile statului de la aeroport”

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.